,

Har du huvudvärk – och undrar vad du kan göra åt den?


VIKTIGT ATT KÄNNA TILL

Huvudvärk som är nyuppkommen eller väldigt kraftigt bör undersökas av läkare för bedömning. Har du tecken på stroke – ring 112: 

 • Domningar och/eller förlamningar i ansikte, armar och/eller ben 
 • Svårt att prata och förstå 
 • Förvirring 
 • Synstörningar på ena eller båda ögon 
 • Du blir yr och får svindel 
 • Försämrad balans 
 • Kraftig huvudvärk utan tydlig orsak 

Detta kan du läsa om i artikeln


Vanliga huvudvärkstyper 

Spänningshuvudvärk 

Cervikogenhuvudvärk 

Migrän 

Läkemedelsutlöst huvudvärk 

Hortons huvudvärk  

Vad gör en osteopat åt min huvudvärk?


Av Ingrid Andersson – Osteopat D.O BHSc på Eminent Hälsostudio


Huvudvärk är vanligt – mycket vanligt

Det har uppskattats att ungefär hälften av världens vuxna befolkning har haft minst en huvudvärk senaste året. Orsaker bakom huvudvärk kan vara många men vanligtvis är det muskulära spänningar kring nacke, huvud, käke och axlar som är orsaken. Många upplever även att deras huvudvärk kan utlösas av stress, trötthet och känslomässiga påfrestningar. 

Vanliga typer av huvudvärk

 • Spänningshuvudvärk 
 • Migrän  
 • Cervikogen huvudvärk (huvudvärk som kommer från nacken) 
 • Läkemedelsutlöst huvudvärk  
 • Hortons huvudvärk  

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste huvudvärken som folk drabbas av. Två miljoner svenskar drabbas av spänningshuvudvärk någon gång varje vecka och upp till hälften av alla svenskar får denna huvudvärk någon gång varje månad. Spänningshuvudvärk kan lindras med smärtstillande men detta bör användas sparsamt då det över längre tid istället kan förvärra symptomen. Även om denna huvudvärk är ofarlig så kan den trots det skapa minskad livskvalité för den som drabbas.  

Vad är symptomen på spänningshuvudvärk?  

 • Dov huvudvärk  
 • Bandliknade tryck runt huvudet 
 • Värk eller ömhet i nacken 
 • Värk eller ömhet i käken 

Vad kan jag göra åt spänningshuvudvärk?  

 • Se över din arbetssituation och arbetsposition 
 • Se över dina sömnvanor 
 • Se över din kost 
 • Träning 
 • Avslappningsövningar

Migrän

Migrän är akuta anfall av sprängande huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. Migrän kan oftast förklaras som en svårare variant av vanlig huvudvärk, men i själva verket är detta en komplex neurologisk sjukdom där orsaken och mekanismer bakom är ännu inte helt kartlagda. Migrän delas ofta upp i två grupper – migrän med eller utan aura där aura avser förändringar i dina sinnesupplevelser, ex:

 • Synförändringar såsom blixtar och/eller synfältsbortfall
 • Ljud, lukt eller känselförändringar 

Migrän utan aura

Migrän utan aura, vilket är den vanligaste sorten, kan ge symptom som pulserande eller dunkande huvudvärk – ofta ena sidan av huvudet.

Migrän med aura

Migrän med aura kan upplevas som skrämmande för den som får den, men trots detta är den helt ofarlig. Dessa aura är övergående och därefter följer samma symptom som nämnts tidigare.  

Vad är egentligen orsaken bakom migrän?

Orsaken bakom migrän är okänd men det kan utlösas för vissa av stress eller hormonförändringar. Risken att få migrän ökar även om du har en släkting som har det. Även fast symptomen hos en migrän kan störa vardagen så är dem i de flesta fall ofarliga. Migrän kan variera väldigt mycket från person till person. För vissa kan den störa vardagen helt som att till exempel behöva vara sjukskriven för detta och vissa kan ha mer hanterbara lindrigare symptom.  

Många som har migrän behöver lära sig att undvika faktorer som kan trigga igång deras migrän det kan vara allt ifrån viss mat/dryck, starka ljud eller ljus, för mycket eller för lite sömn.  

Hur lindrar jag min migrän?

Det finns tyvärr inget som kan bota migrän, men att lindra besvären med läkemedel är vanligt. Det är normalt att många även vill lägga sig i ett mörkt, svalt och tyst rum för att försöka lindra huvudvärken och/eller korta ner anfallet. Det är även vanligt att erbjudas behandling av exempelvis osteopat, naprapat, sjukgymnast etc. Eftersom för de som drabbas av migrän är vanligt att även drabbas av ledrestriktioner, muskelspänningar i nacke och ryggen som kan lindras av behandling.


Cervikogen huvudvärk (huvudvärk som kommer från nacken)

Cervikogen huvudvärk kännetecknas av nackspänningar och retningar som refererar smärta till huvudet. Typiska symptom för cervikogen huvudvärk är: 

 • Ensidig huvudvärk  
 • Strålar ut mot tinningen och/eller ögat, skuldran

Läkemedelsutlöst huvudvärk

Läkemedelsutlöst huvudvärk är en följd av överanvändande av smärtlindrande medicinering. Många som lider av långvarig huvudvärk kan överanvända smärtlindrande medicin för att lindra deras symptom men över tid kan detta leda till mer lidande. Att sluta ta eller minska på sina mediciner brukar leda till att denna huvudvärk försvinner eller minskar. Det kan vara lämpligt att få en bedömning av läkare för att säkerställa att det är just läkemedelsanvändningen som är orsaken. 


Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk även kallad ”cluster headache”. Hortons huvudvärk är vanligast i 20- till 40-årsåldern. Denna huvudvärk är inte skadlig eller farlig på något sätt men däremot kan den upplevas som väldigt obehaglig och intensiv för dem som drabbas. Orsaken bakom denna huvudvärk är inte känd. Dessa huvudvärksattacker kommer vanligtvis i perioder som varar i genomsnitt 6 veckor. Perioder kan variera mellan en vecka till ett år. De flesta är helt besvärsfria mellan huvudvärksattackerna.  

Symptom för Hortons huvudvärk

 • Intensiv och/eller pulserande ensidig huvudvärk som ofta är kring ögat
 • Kommer väldigt plötsligt och försvinner även lika snabbt
 • Intensiteten ökar när du lägger dig ner
 • Oro och rastlöshet 

Smärtan varar ofta omkring en halv till en timme men kan även variera mellan 15-30 mintuter. Huvudvärksattackerna brukar vara kortare hos kvinnor.  

Hos enstaka personer kan värken sitta på: övre nacke, kinden, näsan, käken eller halsen. Förutom huvudvärken kan även andra symptom uppstå såsom: 

 • Rinnande näsa/öga 
 • Nästäppa 
 • Ögonvitor rodnar 
 • Du svettas i pannan och ansiktet

Vad kan en osteopat göra åt min huvudvärk?

Osteopater kan behandla och lindra akut eller långvarig smärta, värk eller obehag. Inom osteopatin kollar vi mycket på sambandet mellan kroppens struktur och funktion. Om du uppsöker en osteopat för din huvudvärk kommer det ingå en noggrann undersökning och sjukdomshistoria för att komma fram till vad som kan vara orsaken bakom din huvudvärk. Vid en osteopatisk behandling kan man minska muskelspänningar och förbättra cirkulation till och från huvudet. Behandlingstekniker kan användas vid behandling av huvudvärk kan t.ex. vara:

 • Mjukdelsbehandling såsom massage av muskler och bindväv
 • Manipulationstekniker – dessa tekniker ger ett knäppande ljud i leder
 • Stretch av muskler
 • Ledrörelser som ökar rörlighet och blodflöde i och kring leder i nacke, käkleder eller axlar

Ett vuxet huvud väger omkring 5 kilo, men när vi böjer eller skjuter fram huvudet så ökar vikten/kraften på nacken. Därför är en undersökning av din hållning samt vad du har för arbetsställning, av stort intresse att undersöka.

Efter en behandling kan du få med sig hemmaövningar eller träningsråd samt information om ditt tillstånd. En behandling hos en osteopat kan variera väldigt beroende på vilka besvär du söker för. Individuell anpassning sker alltid i din behandlingsplan för att förbättra din huvudvärk.


 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.